Juan Herrero

Juan Herrero

Mijn naam is Juan Herrero. Ik ben geboren in Genk op 20/10/1964. Na 6 maanden zijn wij verhuisd naar Kortrijk in West-Vlaanderen. In 1997 ben ik begonnen bij brandweer Deerlijk waar ik in 2000 mijn brevet van hulpverlener- ambulancier behaald heb. In 2004 ben ik begonnen als beroepsbrandweerman- ambulancier in Kortrijk. Ik ben er nog steeds werkzaam en sinds vorig jaar korporaal, maar ik zet me ook nog in voor de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH). Los van het werk ben ik instructeur bij  WOBRA, waar ik les geef in de cursus brandweerman voor de levensreddende handelingen, de basiscursus ambulancier, in de permanente vorming voor ambulanciers en soms in de technische hulpverlening (THV) geef ik lessen in spinale immobilisatie. 
Al deze kennis probeer ik over te brengen aan onze nieuwe hulpverleners- ambulanciers. Ik sta zelf niet stil. Ik probeer ook nieuwe zaken uit en zo evolueer ik mee in deze chaotische tijden.

Ik heb in het  brandweerkorps van Deerlijk, toen onder de leiding van Commandant Ghyslain Piers, veel geleerd op gebied van discipline, kwaliteit, efficiëntie en kameraadschap. De dienst 100 werd geleid door Lt Johan Vancraeynest.  Ik zette er mijn eerste stappen in de wereld van de DGH en kreeg er de kneepjes van het vak aangeleerd door een groep top ambulanciers.
In 2004 ben ik begonnen bij het beroepskorps van Kortrijk, waar ik op gebied van ambulance nog veel bijgeleerd heb.
Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om de gevreesde advanced life support (ALS) cursus te volgen. Een brevet op niveau van verpleegkundigen met BANABA diploma en spoedartsen. Het was een bijzondere ervaring, maar ook zware opdracht, die ik nooit tot een goed einde had kunnen brengen zonder de doorgedreven opleiding van een bevriende ALS instructeur. We zijn nu met een 5 tal ambulanciers over heel België die dit brevet hebben.

Maar het is ook door de steun van de verschillende opleidingsdirecteurs van WOBRA die verantwoordelijk zijn voor de ambulanciers, dat ik vandaag op dit niveau kan lesgeven. Zij gaven mij immers de mogelijkheden om me verder te ontplooien. 

Dankzij al deze stappen in mijn carrière sta ik nu op dit brandweercongres. Ik hoop dat de ambulanciers- hulpverleners de technieken weten te appreciëren. Ik verwacht dus wel feedback.

 Workshops gegeven door deze spreker: